Apartment in Metaxourgeio


Έργο: Ανακαίνιση διαμερίσματος
Τοποθεσία: Μεταξουργείο, Αθήνα
Φάση: Πρόταση
Φωτορεαλιστικές Απεικονίσεις: The Slab

Η βασική επιθυμία των ενοίκων του διαμερίσματος που μας οδήγησε στην ιδέα για την πρόταση της ολικής ανακαίνισης ήταν  η πλήρης εκμετάλλευση των υπαρχόντων χώρων με την ενοποίηση του καθιστικού και της κουζίνας. Η αρχική κάτοψη του διαμερίσματος ήταν βασισμένη σε μία στερεοτυπική διάταξη τυπικής πολυκατοικίας της δεκαετίας του 60’. Συγκεκριμένα, το διαμέρισμα ήταν μοιρασμένο σε μικρούς χώρους που επικοινωνούν  με ένα κεντρικό διάδρομο, με αποτέλεσμα η κουζίνα να αποτελεί έναν κλειστό χώρος που κάλυπτε λιγότερο από 12τμ ενώ το καθιστικό ήταν ένας μακρόστενος χώρος με πολύ μικρό πλάτος.

Στοχεύσαμε στην οπτική και χωρική σύνδεση της κουζίνας και του καθιστικού μέσω της κρήμνισης του μεγαλύτερου τμήματος του ενδιάμεσου τοίχου. Ο τοίχος-όριο λοιπόν μετατρέπεται σε μια διαδραστική ζώνη που συγκεντρώνει επιφάνειες της κουζίνας και συσκευές της, μία βιβλιοθήκη, ένα έπιπλο τηλεόρασης και ένα πάσο. Ο τοίχος αποκτά πλέον δισδιάστατη υπόσταση καταλαμβάνοντας χώρο και από τις δύο πλευρές και ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες δύο χώρων διαφορετικού προγράμματος.

Project: Apartment renovation
Location: Metaxourgeio, Athens
Status: Proposal
Architectural Visualizations: The Slab

The basic will of our clients that guided the design concept for the renovation proposal of the apartment, was to take full advantage of existing spaces by unifying the kitchen and the living room. The primal plan of the apartment was based on a stereotypical layout of multi-storey housing buildings that dominated the Athenian urban landscape in the 60’s. Specifically, the apartment was divided in small rooms that were connected with a long corridor: as a result, the kitchen was an enclosed space, covering less than 12 square meters and the living room was a narrow space with small width.

We imagined the visual and practical connection of kitchen and living room by tearing down a large portion of the intermediate wall. The border wall becomes an interactive zone that groups the kitchen bench with appliances, a library, a TV console and a bar. The wall becomes a two sided entity with volume that corresponds to everyday needs of each space.