Apartment in Nikaia


Έργο: Αρχιτεκτονική μελέτη ανακαίνισης διαμερίσματος
Τοποθεσία: Νίκαια, Αθήνα
Φάση: Υπό κατασκευή

Η αρχιτεκτονική μελέτη του διαμερίσματος προσαρμόστηκε σε χαρακτηριστικές επιθυμίες της νεαρής ιδιοκτήτριας η οποία επιθυμούσε έναν χώρο με καθαρές γραμμές, σκούρες αποχρώσεις και νότες βιομηχανικού σχεδιασμού, εξοπλισμένο με έπιπλα vintage αισθητικής και πλούσια φύτευση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα χωροθετούνται σε ενιαίο χώρο κάτοψης Γ, ενώ το υπνοδωμάτιο, το μπάνιο, το WC επισκεπτών, το δωμάτιο-γκαρνταρόμπα και το γραφείο-καθιστικό γίνονται προσβάσιμα από διάδρομο.

Το καθιστικό και η κουζίνα βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και η διαδραστικότητα των δύο χώρων εντείνεται με τη μεσολάβηση κεντρικού πάσου-νησίδας. Ειδικές κατασκευές με μεταλλικά στηρίγματα και δρύινα ράφια εξυπηρετούν διαφορετικές χρήσεις στους δύο χώρους αλλά χρησιμοποιούνται και για την τοποθέτηση φυτών εσωτερικού χώρου. Ο τοίχος-φόντο του καθιστικού επενδύεται με λευκό τούβλο και έρχεται σε αντίθεση με την κουζίνα στην οποία κυριαρχούν σκούρες αποχρώσεις. Το ξύλο χρησιμοποιείται σε όλα τα σταθερά και κινητά έπιπλα και η χρωματική ένταση στον ενιαίο χώρο δίνεται από τα διάσπαρτα φυτά, καθώς και από τον πετρόλ τοίχο και το κεντρικό δοκάρι που παρεμβάλλονται μεταξύ καθιστικού-κουζίνας και τραπεζαρίας. Η ψευδοροφή του χώρου της τραπεζαρίας επενδύεται με ξύλινες σανίδες, οπότε δημιουργείται ένα τρίπτυχο στο οποίο συνυπάρχει το τσιμέντο, το τούβλο και το ξύλο. Ο τοίχος πατητής τσιμεντοκονίας λειτουργεί ως φόντο για την τραπεζαρία από κορμό δέντρου με τις ξύλινες καρέκλες της και φιλοξενεί μία σύνθεση από πίνακες και ράφια.

Η αισθητική βασισμένη σε αποχρώσεις του γκρι είναι εμφανής στο μπάνιο και στο WC, ενώ το υπνοδωμάτιο  χαρακτηρίζεται από τον επενδυμένο με ταπετσαρία τοίχο, το δερμάτινο κεφαλάρι και τον πλευρικό τοίχο μαύρου χρώματος. Η επένδυση λευκού τούβλου στον τοίχο αντιδιαμετρικά του κεφαλαριού και η χρήση ειδικών κατασκευών από ξύλο και μέταλλο, έρχονται χαρακτηριστικά σε διάλογο με στοιχεία του καθιστικού του διαμερίσματος. Τέλος, το δωμάτιο του καθιστικού-γραφείου κινείται σε πιο ανοικτούς τόνους του πράσινου ενώ ο χώρος της γκαρνταρόμπας χαρακτηρίζεται από τα δρύινα ράφια και τη γεωμετρική ταπετσαρία.

Project: Apartment renovation
Location: Nikaia, Athens
Status: Under construction

The architectural proposal for the apartment was adapted to specific needs of a young female client who desired a minimal space with dark colors, elements of industrial design and equipped with vintage style furniture and lots of plants. The living room, kitchen and dining area form an open plan, whereas the bedroom, bathroom, WC, walk-in wardrobe and office become accessible through a corridor.

The living room is in a constant dialogue with the kitchen and the interactivity of both spaces is intensified through the intermediate island and bar. Metal constructions supporting oak shelves, are used accordingly to the program of each space but both work as pots and plants stands. The background wall of the living room is covered with white bricks and contrasts the kitchen side where darker colors dominate. Oak is used in almost every piece of furniture, while plants and the petrol colored border-wall between dining area and living room-kitchen offer the space a chromatic intensity. The dining area’s ceiling is lined with wood planks and as a result a triptych of cement, bricks and wood is created. The cement stucco wall becomes a background for the dining table made out of a trunk and its assorted wooden chairs, but also for a composition of shelves and pieces of contemporary art.

The concept of interior design based on tones of grey is obviously applied in master bathroom and WC spaces, while the master bedroom is characterized by the wallpaper of the bed wall, the distinctive leather headboard and the black colored side wall. The brick wall opposite the bed plus the furniture made of metallic beams and oak shelves, reference decorative elements found in the living room. Finally, the office-lounge room is dominated by lighter tones of green while the concept of the walk-in wardrobe is based on the combination of oak shelves and a geometric wallpaper.