Apartment in Kypseli


Έργο: Ανακαίνιση διαμερίσματος
Τοποθεσία: Κυψέλη, Αθήνα
Φάση: Υλοποιημένο
Φωτογραφίες: Mutineers

Ο μεσήλικας ιδιοκτήτης του αθηναϊκού διαμερίσματος της δεκαετίας του 1970 αποφάσισε ότι ο χώρος στον οποίον κατοικούσε απαιτούσε μια ανανέωση. Μας ζητήθηκε να προτείνουμε μία νέα διάταξη για το διαμέρισμα η οποία θα δημιουργούσε ελεύθερους χώρους και θα ενέπνεε ένα σύγχρονο τρόπο αστικής κατοίκησης. O τοίχος που χώριζε το καθιστικό από την τραπεζαρία και την κουζίνα γκρεμίστηκε, με αποτέλεσμα η συνέχεια του ξύλινου δαπέδου-ψαροκόκαλο στους χώρους να δημιουργεί την αίσθηση ενότητας μεταξύ των κύριων χώρων και ελευθερίας κινήσεων.

Η βιβλιοθήκη αποτελεί ειδική κατασκευή που λειτουργεί ως οπτικό χώρισμα μεταξύ τραπεζαρίας και καθιστικού, ενώ η περιοχή της κουζίνας οριοθετείται στο επίπεδο της κάτοψης εσκεμμένα, με τη χρήση διαφορετικού υλικού και συγκεκριμένα γρανιτοπλακιδίων. Χαρακτηριστικό της εισόδου αποτελεί η ενιαία ξύλινη επιφάνεια στην οποία ενσωματώνεται γκαρνταρόμπα, θερμαντικό σώμα και η θύρα που οδηγεί στους υπόλοιπους χώρους του διαμερίσματος. Το μπάνιο επανασχεδιάστηκε πλήρως και μετατράπηκε σε ένα λιτό, ανδρικό και λειτουργικό χώρο. Ο γενικός φωτισμός του χώρου επετεύχθη ακολουθώντας μια λεπτομερή μελέτη φωτισμού συνυπολογίζοντας και το εισερχόμενο φυσικό φως από τα βασικά ανοίγματα.

Project: Apartment renovation
Location: Kypseli, Athens
Status: Completed
Photos: Mutineers

The middle aged owner of the 1970’s apartment decided that the space he was living in needed revitalization. We were asked to propose a new layout that would create open spaces and a contemporary way of urban living. The wall that separated the living room from the dining area and the kitchen was torn down, and the continuity of the wooden fishbone floor created a seamless effect that allows flow between the main spaces.

A custom made bookcase creates a visual border and the area of the kitchen is purposefully separated on a plan level, by using granite floor tiles. The highlight of the entrance is the continuous wooden surface that integrates a wardrobe, the door to the rest of the apartment and a radiator. The bathroom was redesigned completely and became a minimal, manly and functional space and finally the general illumination of the space was achieved by following a detailed light study that computed the amount of daylight also.