Semidetached house in Filothei


Έργο: Ανακαίνιση ισογείου μονοκατοικίας
Τοποθεσία: Φιλοθέη, Αθήνα
Φάση: Υλοποιημένο
Φωτογραφίες: Mutineers

Η ολική ανακαίνιση της μονοκατοικίας αφορούσε νέα διαρρύθμιση και διαμόρφωση καθιστικού, κουζίνας, υπνοδωματίου και λουτρού στο ισόγειο. Καθώς η κατοικία προοριζόταν για νεαρό ζευγάρι, στοχεύσαμε στη δημιουργία ενός φωτεινού χώρου με σύγχρονα υλικά στον οποίο θα κυριαρχεί το λευκό χρώμα σε συνδυασμό με το στοιχείο του ξύλου. Έτσι τοποθετήθηκε νέο δρύινο δάπεδο το οποίο απλώνεται σε όλους τους βασικούς χώρους της κατοικίας και έρχεται σε διάλογο με τον πάγκο της κουζίνας, τα έπιπλα καθώς και με τις δρύινες διακοσμητικές δοκίδες της οροφής. Το τζάκι διατηρήθηκε στην υφιστάμενη θέση του και πλαισιώθηκε από ειδική κατασκευή γυψοσανίδας. η χρήση κρυφού φωτισμού στα ράφια της κατασκευής καθώς και η εφαρμογή τεχνοτροπίας σε απόχρωση τσιμέντου, είναι στοιχεία που δίνουν ένταση στη μία πλευρά του χώρου δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό φόντο. Από την άλλη πλευρά η κουζίνα διάταξης Π χαρακτηρίζεται από υπόλευκες αποχρώσεις και γυαλάδα όσον αφορά τις κατακόρυφες τις επιφάνειες, ο πάγκος συνδιαλέγεται με τα υπόλοιπα δρύινα στοιχεία του χώρου και ο μαυροπίνακας αποτελεί διαδραστικό στοιχείο ως επιφάνεια που αποτυπώνει την καθημερινότητα.

Στο υπνοδωμάτιο σχεδιάστηκε κρεβάτι-ειδική κατασκευή με προσαρτημένα κομοδίνα το οποίο προσαρμόστηκε στο πλάτος του χώρου, ενώ ο τοίχος-φόντο του κρεβατιού επενδύθηκε με λευκό τούβλο. Στο λουτρό εφαρμόστηκε τσιμεντοκονία στις κατακόρυφες επιφάνειες και στον πάγκο, δημιουργώντας εσκεμμένη αντίθεση με επιλεγμένα είδη υγιεινής λευκού χρώματος. Τέλος, η χρήση χαρακτηριστικών διακοσμητικών στοιχείων και φωτιστικών σωμάτων, τόσο στον ενιαίο χώρο καθιστικού κουζίνας όσο και του υπνοδωματίου, λειτούργησαν σαν ζωντανές αποχρώσεις σε ένα περιβάλλον minimal αισθητικής.

Project: Semidetached house renovation
Location: Filothei, Athens
Status: Completed
Photos: Mutineers

The total renovation of the apartment was based on a new arrangement and layout of living room, kitchen, master bedroom and bathroom on ground floor. As the property was planned to be inhabited by a young couple, we aimed at the creation of a bright space with contemporary materials, where the white color and wood are the dominant elements. There is a variation in wood applications for the current project: oak planks were used for flooring in most of the spaces, wooden decorative beams were enjoined below the ceiling and the kitchen’s bench was made of treated wood. The fireplace maintained its position and was framed by gypsum shelves: the use of hidden light below the shelves and the application of a cement-color style on the surface of the fireplace and the back wall, intensify the one side of the open space and create an atmospheric background. On the other side, the U-shaped kitchen has glossy white vertical surfaces, the kitchen bench converses with the rest of the wooden elements of the space and finally the blackboard functions as an interactive element, as a surface that captures everyday life.

A custom made bed with additional bedsides was placed in the bedroom along the width of the space and the background wall was covered with distinct white bricks. Cement based stucco covers the walls and the bench of the bathroom and creates a deliberate visual contradiction with characteristic glossy white sanitary products and systems. Finally, decorative elements and lighting fixtures were used in order to add a touch of color in an otherwise minimal environment.