Veterinary Clinic in Aigaleo


Έργο: Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός Ιατρείου Μικρών Ζώων
Κατασκευή: Attrax Design – Re/Construction Development
Τοποθεσία: Αιγάλεω, Αθήνα
Φάση: Υλοποιημένο
Φωτογραφίες: Γιάννης Μπορομπόκας

Ένας χώρος που προηγουμένως αποτελούσε εμπορικό κατάστημα σε κεντρικό δρόμο της αγοράς του Αιγάλεω, διαμορφώνεται εκ νέου σε ιατρείο μικρών ζώων. Η μελέτη περιελάμβανε την ολική ανακαίνιση του καταστήματος με ταυτόχρονη αναδιάταξη των εσωτερικών χώρων με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες χρηστικές ανάγκες της κτηνιάτρου, καθώς και η προσβασιμότητα και η αναμονή των ιδιοκτητών με τα συνοδευόμενα τετράποδα τους.

Η πρόσοψη του ιατρείου σχεδιάστηκε ακολουθώντας λιτές γραμμές, εστιάζοντας στην οπτική αντίθεση του φυσικού ξύλου, του μαύρου χρώματος και του φωτεινού εσωτερικού χώρου. Το πλαίσιο το οποίο σχηματίζεται δημιουργεί μια «οθόνη» προβολής του εσωτερικού χώρου της αναμονής και του ιατρείου, προσφέροντας ένα θέαμα ταυτόχρονης συνύπαρξης διαφορετικών αλλά άρρηκτα συνδεδεμένων προγραμμάτων.

Χαρακτηριστικό του εσωτερικού χώρου αποτελεί η εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας σε επιλεγμένες επιφάνειες που λειτουργούν ως φόντο είτε στο χώρο της αναμονής είτε σε αυτόν του εξεταστηρίου, οι οποίες αναδεικνύονται με τη χρήση κρυφού φωτισμού. Αυτοεπιπεδούμενο τσιμεντοειδές βιομηχανικό δάπεδο υπόλευκου τόνου καλύπτει όλους τους βασικούς χώρους του ιατρείου αφενός προσφέροντας οπτική συνάφεια και αφετέρου τη δυνατότητα διατήρησης της υγιεινής σε υψηλά επίπεδα. Γραφιστικές εφαρμογές σε ζωντανά χρώματα και έργα τέχνης τα οποία έχουν άρρηκτη σύνδεση με την φιλοζωία και τα μικρά ζώα εν γένει συμπληρώνουν τη γενική εικόνα και συμβάλλουν στην πρόκληση ευχάριστων συναισθημάτων στην κτηνίατρο και τους επισκέπτες.

Project: Veterinary clinic
Location: Aigaleo, Athens
Construction: Attrax Design – Re/Construction Development
Status: Completed
Photos: Giannis Mporompokas

A property that was previously hosting a clothing store facing a shopping street in the central market of Aigaleo, is transformed into a veterinary clinic. The project dealt with the complete renovation of the property and simultaneously the rearrangement of interior spaces, in order to meet the specific needs of the vet, but also to ensure appropriate accessibility and form a waiting area for owners and accompanied pets.

The façade of the clinic was designed with austere lines, while focusing on the visual contrast of natural wood, painted black elements and the illuminated interior view. The constructed frame works as a “projection panel” of interior waiting areas and the examination room and creates a spectacle of simultaneous coexistence of different but strongly interconnected programs.

As far as the interior design is concerned, cement stucco is applied to selected vertical surfaces that constitute backgrounds both in the waiting area and the examination room, and are highlighted with hidden led illumination. A cement based off-white flooring material of industrial type that covers all important spaces of the clinic, contributes to a seamless visual result and the maintenance of hygiene levels to the highest standards. Graphic design applications with vivid colors and contemporary pieces of art that communicate the relationship between humans and animals and depict pets in general, complement the interior composition and evoke happy feelings to the vet and visitors.