Σουβλακοτεχνείο Χαλάνδρι

Χαλάνδρι, Αθήνα

 

Επιφάνεια/ 180 m2
Τύπος/ Αρχιτεκτονική μελέτη εστιατορίου
Φάση/ Υλοποιημένο
Έτος/ 2016
Φωτογραφίες/ Mutineers

Το «Σουβλακοτεχνείο», βρίσκεται επί της οδού Ηρακλείου, έναν από τους πιο γνωστούς και κεντρικούς πεζοδρόμους του Χαλανδρίου. Είναι το τρίτο υποκατάστημα της επώνυμης εστίασης στην Αττική αλλά το πρώτο που επιχειρεί να προωθήσει όχι μόνο την ποιοτική του κουζίνα αλλά και μία νέα αισθητική του χώρου που στεγάζεται.


Η σάλα του καταστήματος χωρίζεται νοητά σε δύο βασικούς χώρους οι οποίοι έχουν αντιμετωπιστεί τελείως διαφορετικά κρατώντας όμως ενιαία την ταυτότητα του εστιατορίου. Το πρώτο κομμάτι το οποίο βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον πεζόδρομο και την ανοιχτή κουζίνα του καταστήματος, περιλαμβάνει τραπεζοκαθίσματα και ψηλά stands, τα οποία πλαισιώνονται από υλικά, τεχνοτροπίες, μοτίβα και επενδύσεις πιστά στα χρώματα της εταιρικής ταυτότητας της αλυσίδας και με προσανατολισμό σε μια premium βιομηχανική αισθητική. Ξύλινες επενδύσεις, ταβλωτές τεχνοτροπίες τσιμεντοκονίας, μαύρες μεταλλικές λεπτομέρειες, vintage φωτιστικά σώματα και μία σειρά από γραφιστικές και αισθητικές παρεμβάσεις, συντελούν στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα και ορίζουν το γενικό concept που ακολουθείται σε όλους τους υπόλοιπους χώρους.


Το δεύτερο τμήμα του εστιατορίου βρίσκεται στο βάθος, κάτω από μία ανοιγόμενη πτυσσόμενη γυάλινη οροφή που επιτρέπει το χώρο να έχει κάθετο φυσικό φωτισμό και αερισμό παρά τη μεγάλη απόσταση από την πρόσοψη του καταστήματος. Οι αλλαγές στο concept έχουν να κάνουν κυρίως με το ότι λόγω του μεγάλου εσωτερικού ύψους και της γυάλινης ανοιγόμενης οροφής, ο πίσω χώρος αντιμετωπίστηκε ως ένας εσωτερικός περίκλειστος κήπος. Αυτός ο (ιδι)όμορφος κήπος ακολουθεί την αισθητική του υπόλοιπου καταστήματος και οργανώνεται γύρω από την επιβλητική ελιά ύψους 3,5 μέτρων, η οποία φυτεύτηκε στο κέντρο του. Λευκό τούβλο, μαύρα μεταλλικά πλέγματα, αναρριχητικά φυτά και vintage γιρλάντες συμπληρώνουν το concept.


Υλικά, φωτιστικά, χρώματα και σχήματα που επικρατούν στο εσωτερικό, εφαρμόστηκαν και στην διώροφου ύψους πρόσοψη του καταστήματος, της οποίας το κάτω τμήμα ανοίγει από άκρη σε άκρη και ενώνει οπτικά και λειτουργικά τον πεζόδρομο με το εσωτερικό του καταστήματος.