The Nut House Μελίσσια

Μελίσσια, Αθήνα

 

Επιφάνεια/ 40 m2
Τύπος/ Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός εσωτερικού χώρου καταστήματος ξηρών καρπών
Φάση/ Υλοποιημένο
Έτος/ 2016
Φωτογραφίες/ Mutineers

Το κατάστημα “nut house” βρίσκεται επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στα Μελίσσια και σχεδιάστηκε ώστε να αποτελέσει αυτό που σηματοδοτεί το όνομα του, έναν σύγχρονο και οικείο χώρο που στις προθήκες του να μπορεί να φιλοξενήσει οτιδήποτε έχει σχέση με τους ξηρούς καρπούς, σε οποιαδήποτε μορφή και σε διάφορους συνδυασμούς. Πρόκειται για έναν ισόγειο χώρο, με βιτρίνα/κεντρική είσοδο επί της λεωφόρου και με διώροφο εσωτερικό ύψος 6 μέτρων το οποίο διακόπτεται από πατάρι που καλύπτει το πίσω μισό του καταστήματος.


Τα υλικά, τα χρώματα και οι υφές πάνω στα οποία βασίστηκε ο σχεδιασμός της όψης και των εσωτερικών χώρων του καταστήματος ήταν οι μαύρες ματ επιφάνειες, οι ξύλινες λεπτομέρειες σε φυσική απόχρωση, το λευκό μάρμαρο, το μαύρο πλέγμα και τα γήινα χρώματα σε εσωτερικούς τοίχους και οροφές.


Η λειτουργικότητα του χώρου, το μακρόστενο ορθογώνιο σχήμα της κάτοψης, οι υποδείξεις και οι προτιμήσεις των ιδιοκτητών της επιχείρησης, τα περιορισμένα τετραγωνικά και ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, όρισαν σε μεγάλο βαθμό τις αρχές και τις προτεραιότητες πάνω στις οποίες κληθήκαμε να σχεδιάσουμε/της πρότασης και να εφαρμόσουμε/την εφαρμογή τις αρχικές μας ιδέες και σχεδιαστικές μας προθέσεις/των αρχικών σχεδιαστικών ιδεών και προθέσεων.


Στην πρόσοψη του καταστήματος έχουμε τοποθετήσει την είσοδο έκκεντρα σε μικρή εσοχή, έκκεντρα έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε την επιφάνεια των δύο βιτρινών που την αγκαλιάζουν αριστερά και δεξιά της. Η είσοδος έχει τοποθετηθεί έκκεντρα σε εσοχή ώστε να μεγιστοποιηθούν και ν’ αναδειχθούν οι δύο βιτρίνες του καταστήματος, η μία παράλληλα με την πρόσοψη και η άλλη κάθετα σηματοδοτώντας την είσοδο. Στο πάνω μισό της πρόσοψης έχουν τοποθετηθεί η ταμπέλα/επιγραφή του καταστήματος κατασκευασμένη από ξύλο και μαύρη λαμαρίνα και η «ρετρό» ριγέ τέντα που σκεπάζει/σκιάζει το χώρο θέασης της βιτρίνας και εισόδου των πελατών στο κατάστημα./εισόδου.


Στο εσωτερικό του καταστήματος έχουν κατασκευαστεί περιμετρικά και καθ’ όλο το ύψος του χώρου, ψηλά ξύλινα ράφια με μαύρο μεταλλικό σκελετό και πλέγμα. Τα ράφια, σχεδιασμένα ώστε να μεγιστοποιούν το χώρο τοποθέτησης των προϊόντων, προεκτείνονται έως το πατάρι δημιουργώντας την αίσθηση της οπτικής και υλικής συνέχειας μεταξύ του ισόγειου και του πάνω χώρου του καταστήματος. Κεντρικά του ισόγειου χώρου του καταστήματος έχει τοποθετηθεί μία νησίδα έκθεσης προϊόντων με γυάλινη προστατευτική συρόμενη επιφάνεια και στο βάθος βρίσκεται το ταμείο. Όλες οι ειδικές κατασκευές ακολουθούν κοινή αισθητική και αναδεικνύονται από το ανοιχτόχρωμο μαρμάρινο δάπεδο και τα φωτιστικά σώματα που τις πλαισιώνουν διακριτικά.