Κατοικία στη Βλαχιά Ευβοίας

Βλαχιά, Εύβοια

 

Επιφάνεια/ 36 m2
Τύπος/ Αρχιτεκτονική μελέτη εξοχικής μονοκατοικίας
Φάση/ Πρόταση
Έτος/ 2016

Κοντά στον οικισμό της Βλαχιάς στην Εύβοια, η σύγχρονη εξοχική κατοικία 36 τετραγωνικών μέτρων τοποθετείται σε επικλινές οικόπεδο με βορειοανατολικό προσανατολισμό και θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Βασικά ζητούμενα των ιδιοκτητών ήταν η μεγιστοποίηση της θέας από το εσωτερικό του κτίσματος, η δημιουργία βασικών χωρικών ενοτήτων σε όσο το δυνατόν λιγότερα τετραγωνικά, η αρμονική ένταξη της κατοικίας στο φυσικό τοπίο, οι άπλετοι εξωτερικοί χώροι και η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης του κτιρίου για κάλυψη πρόσθετων μελλοντικών αναγκών. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με έναν αυστηρά περιορισμένο προϋπολογισμό, αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες του σχεδιασμού και της ανάπτυξης των βασικών αρχών του concept.


Ο βασικός κτιριακός όγκος εδράζεται στο υψηλότερο σημείο του οικοπέδου που βρίσκεται 2μ. χαμηλότερα από τη στάθμη του δρόμου. Έτσι επιτυγχάνεται η καλύτερη θέαση της θάλασσας, η ευκολότερη πρόσβαση από το δρόμο και η μελλοντική δυνατότητα επέκτασης της κατοικίας σε κατώτερο επίπεδο του οικοπέδου με τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς. Η γραμμική οργάνωση της κάτοψης παράλληλα με το δρόμο, σε συνδυασμό με το ελαφρά σφηνοειδές της σχήμα, επιτυγχάνουν τη ανάπτυξη της κατοικίας σε ισόγειο επίπεδο, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος κατασκευής, την προφυλάσσουν από το βορρά και δημιουργούν μια επιμήκη πρόσοψη «ανοιχτή» προς τη θάλασσα, γυρνώντας παράλληλα την πλάτη του κτιρίου προς το δρόμο.


Η κατοικία εναρμονίζεται με το τοπίο μορφολογικά, με τον όγκο του κτιρίου να ξεφυτρώνει μέσα από το έδαφος εκμεταλλευόμενος τις κλίσεις και τις υψομετρικές διαφορές του οικοπέδου, και οπτικά, με τη χρήση της τοπικής πέτρας που επενδύει τις συμπαγείς κάθετες επιφάνειες του κτιρίου και των υπαίθριων χώρων, ως το ύψος του πρεκιού των κουφωμάτων. Σε ανώτερο επίπεδο, περιμετρικά του κτιρίου, κυριαρχεί στέψη από σκουρόχρωμο γκρι σοβά.


Εσωτερικά η κατοικία οργανώνεται σε δύο επίπεδα με υψομετρική διαφορά 80 εκατοστών, τα οποία διαχωρίζουν το χώρο του καθιστικού και το χώρο όπου βρίσκονται η κουζίνα, το λουτρό και η αποθήκη. Λόγω της υψομετρικής διαφοράς οι δύο τελευταίοι χώροι έχουν εγκιβωτιστεί σε έναν «ξύλινο» κύβο που εμπεριέχεται στο βασικό κτιριακό όγκο της κατοικίας δημιουργώντας ένα μικρό πατάρι το οποίο προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ως χώρος ύπνου με άμεση οπτική σύνδεση με τους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας και τη θέα.