Τριώροφη κατοικία στο Αιγάλεω

Αιγάλεω, Αθήνα

 

Επιφάνεια/ 200 m2
Τύπος/ Ολοκλήρωση υφιστάμενης τριώροφης μονοκατοικίας
Φάση/ Υλοποιημένο
Έτος/ 2014

Στόχος για το έργο αυτό αποτέλεσε η δημιουργία ενός άνετου, ζεστού και οικογενειακού περιβάλλοντος που θα φιλοξενήσει ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων. Βασικό χαρακτηριστικό της τριώροφης κατοικίας αποτελούν οι στενές της όψεις και οι έντονα ορθογωνικοί εσωτερικοί χώροι. Το κτίριο διαθέτει δύο ελεύθερες όψεις, τη βασική προς τον δρόμο από τον οποίον γίνεται και η πρόσβαση στο κτίριο και την όψη που βλέπει στον φυτεμένο προαύλιο χώρο. Το ισόγειο διαθέτει χώρο στάθμευσης κοντά στην κεντρική είσοδο, καθιστικό - χώρο αναψυχής με μεγάλο άνοιγμα προς τον κήπο και WC. Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει το βασικό καθιστικό, την κουζίνα και το WC επισκεπτών. Ο δεύτερος όροφος οργανώνεται με δύο παιδικά υπνοδωμάτια που μοιράζονται ένα ευρύχωρο λουτρό. Τέλος ο τρίτος όροφος είναι αφιερωμένος στο ζευγάρι, περιλαμβάνοντας υπνοδωμάτιο και έναν ενιαίο χώρο γκαρνταρόμπας και λουτρού.


Η επένδυση του πλευρικού τοίχου του κλιμακοστασίου με τούβλο, οι λεπτομέρειες κρυφού φωτισμού στα σκαλιά και η χρήση ξύλου και τσιμεντοκονιών σε επιφάνειες, αποτελούν μερικά από τα συνδετικά στοιχεία που προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην κατοικία. Το καθιστικό και η κουζίνα σχεδιάστηκαν με βάση μία σύγχρονη ερμηνεία του vintage και ακολουθώντας λιτές γραμμές. Τέλος, τα παραδοσιακά τσιμεντοπλακίδια της κουζίνας και οι ξύλινες διακοσμητικές δοκίδες τμήματος του τοίχου και της οροφής του καθιστικού, κυριαρχούν ως σχεδιαστικές χειρονομίες στη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου.