Διαμέρισμα στο Μεταξουργείο

Μεταξουργείο, Αθήνα

 

Επιφάνεια/ 35 m2
Τύπος/ Ανακαίνιση διαμερίσματος
Φάση/ Πρόταση
Έτος/ 2015

 

Η βασική επιθυμία των ενοίκων του διαμερίσματος που μας οδήγησε στην ιδέα για την πρόταση της ολικής ανακαίνισης ήταν η πλήρης εκμετάλλευση των υπαρχόντων χώρων με την ενοποίηση του καθιστικού και της κουζίνας. Η αρχική κάτοψη του διαμερίσματος ήταν βασισμένη σε μία στερεοτυπική διάταξη τυπικής πολυκατοικίας της δεκαετίας του 60’. Συγκεκριμένα, το διαμέρισμα ήταν μοιρασμένο σε μικρούς χώρους που επικοινωνούν με ένα κεντρικό διάδρομο, με αποτέλεσμα η κουζίνα να αποτελεί έναν κλειστό χώρος που κάλυπτε λιγότερο από 12τμ ενώ το καθιστικό ήταν ένας μακρόστενος χώρος με πολύ μικρό πλάτος.


Στοχεύσαμε στην οπτική και χωρική σύνδεση της κουζίνας και του καθιστικού μέσω της κρήμνισης του μεγαλύτερου τμήματος του ενδιάμεσου τοίχου. Ο τοίχος-όριο λοιπόν μετατρέπεται σε μια διαδραστική ζώνη που συγκεντρώνει επιφάνειες της κουζίνας και συσκευές της, μία βιβλιοθήκη, ένα έπιπλο τηλεόρασης και ένα πάσο. Ο τοίχος αποκτά πλέον δισδιάστατη υπόσταση καταλαμβάνοντας χώρο και από τις δύο πλευρές και ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες δύο χώρων διαφορετικού προγράμματος.