Κτηνιατρικό Κέντρο στο Αιγάλεω

Αιγάλεω, Αθήνα

 

Επιφάνεια/ 65 m2
Τύπος/ Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός Ιατρείου Μικρών Ζώων
Φάση/ Υλοποιημένο
Έτος/ 2015
Φωτογραφίες/ Γιάννης Μπορομπόκας

Ένας χώρος που προηγουμένως αποτελούσε εμπορικό κατάστημα σε κεντρικό δρόμο της αγοράς του Αιγάλεου, διαμορφώνεται εκ νέου σε ιατρείο μικρών ζώων. Η μελέτη περιελάμβανε την ολική ανακαίνιση του καταστήματος με ταυτόχρονη αναδιάταξη των εσωτερικών χώρων με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες χρηστικές ανάγκες της κτηνιάτρου, καθώς και η προσβασιμότητα και η αναμονή των ιδιοκτητών με τα συνοδευόμενα κατοικίδια τους.


Η πρόσοψη του ιατρείου σχεδιάστηκε ακολουθώντας λιτές γραμμές, εστιάζοντας στην οπτική αντίθεση του φυσικού ξύλου, του μαύρου χρώματος και του φωτεινού εσωτερικού χώρου. Το πλαίσιο το οποίο σχηματίζεται δημιουργεί μια «οθόνη» προβολής του εσωτερικού χώρου της αναμονής και του ιατρείου, προσφέροντας ένα θέαμα ταυτόχρονης συνύπαρξης διαφορετικών αλλά άρρηκτα συνδεδεμένων προγραμμάτων.


Χαρακτηριστικό του εσωτερικού χώρου αποτελεί η εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας σε επιλεγμένες επιφάνειες που λειτουργούν ως φόντο είτε στο χώρο της αναμονής είτε σε αυτόν του εξεταστηρίου, οι οποίες αναδεικνύονται με τη χρήση κρυφού φωτισμού. Αυτοεπιπεδούμενο τσιμεντοειδές βιομηχανικό δάπεδο υπόλευκου τόνου καλύπτει όλους τους βασικούς χώρους του ιατρείου αφενός προσφέροντας οπτική συνάφεια και αφετέρου τη δυνατότητα διατήρησης της υγιεινής σε υψηλά επίπεδα. Γραφιστικές εφαρμογές σε ζωντανά χρώματα και έργα τέχνης τα οποία έχουν άρρηκτη σύνδεση με την φιλοζωία και τα μικρά ζώα εν γένει συμπληρώνουν τη γενική εικόνα και συμβάλλουν στην πρόκληση ευχάριστων συναισθημάτων στην κτηνίατρο και τους επισκέπτες.