A77 Suites by Andronis

empty

Το boutique hotel «A77 Suites by Andronis»  έχει εγκατασταθεί στο εσωτερικό ενός τριώροφου νεοκλασικού, διατηρητέου κτιρίου των τελών του 19ού αιώνα στο νούμερο 77 της οδού Αδριανού στην καρδιά της Πλάκας.

Σχεδιαστικές αρχές και προθέσεις αποτέλεσαν η διατήρηση και η ανάδειξη της αισθητικής και της ατμόσφαιρας του κτιρίου, της αρχιτεκτονικής του ιστορικής αξίας όπως επίσης και η πλήρως λειτουργική κάτοψη σύμφωνα με τη νέα του χρήση.

Το ζητούμενο ήταν εξαρχής η δημιουργία ενός μοναδικού ξενοδοχείου, όχι μόνο λόγω της θέσης του στον ιστό της πόλης, της ανεμπόδιστης θέας στον ιερό βράχο και της αποδεδειγμένα σημαντικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του κτιρίου που το στεγάζει αλλά και της μοναδικής χωρικής εμπειρίας που θα βίωνε ο χρήστης στο εσωτερικό του, σε επίπεδο υλικών, μορφών, οπτικών ερεθισμάτων, ατμόσφαιρας και αισθητικής ποιότητας.

Κατά τον σχεδιασμό, απαιτήθηκε η λεπτή διαχείριση μιας πολύ συγκεκριμένης χρήσης, με σαφές χωρικό πρόγραμμα εντός ενός κτιρίου με χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες που αδιαμφισβήτητα κυριαρχούν.

Αν και διατηρήθηκαν μόνο οι φέρουσες τοιχοποιίες του κτιρίου εσωτερικά, το ολοσχερώς νέο εσωτερικό υπηρετεί αισθητικά το κέλυφος και τον κτιριακό τύπο εξυπηρετώντας ταυτόχρονα λειτουργικά τις ανάγκες της επιχείρησης.  Η αναστήλωση των όψεων και η εσωτερική ανακαίνιση στόχευσαν στην αναγέννηση του κτίσματος και στην επαναφορά της παλιάς του δόξας με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την κληρονομιά του τόπου και της περιόδου την οποία και αντιπροσωπεύει.

Στο εσωτερικό του συναντώνται δώδεκα (12) δωμάτια- σουίτες, ένας χώρος υποδοχής και ένα κατάστημα ρούχων, τα οποία οργανώνονται σε 4 επίπεδα. Σε όλα τα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους ακολουθήθηκε κοινή αισθητική, με στοιχεία, κατασκευές, διάκοσμο και χρωματική παλέτα που έχουν σαφείς αναφορές στην περίοδο του νεοκλασικισμού. Οι γεωμετρίες, τα μοτίβα, η όψη και η μορφή των υλικών οι υφές, οι λεπτομέρειες και οι τυπικές μορφές επαναπροσδιορίστηκαν μέσα από το πρίσμα του σύγχρονου σχεδιασμού και της αφαίρεσης.

Πραγματοποιήθηκε συνολικός επανασχεδιασμός όλων των τυπικών νεοκλασικών στοιχείων (υπέρθυρα, κάσες, επιτοίχιοι ταμπλάδες, φάσες, ταβάνια, σοβατεπί κ.α.) τα οποία συνδυάστηκαν αρμονικά με τα εσωτερικά κουφώματα και τα νέα ερμάρια. Η χρωματική παλέτα κυμάνθηκε σε τόνους του λευκού, των θερμών γκρι και των γήινων αποχρώσεων, επιλέχθηκαν λινά υφάσματα, βελούδα, δέρματα σε καπιτονέ και απλή απόδοση , ενώ οι ξύλινες επιφάνειες αποδόθηκαν σε δύο τόνους, σκούρου καφέ και φυσικής δρυός. Επιλέχθηκαν υλικά σε οπτική απόδοση γυαλιστερού μαρμάρου λευκής απόχρωσης, ενώ τα στοιχεία καθρέπτη, μαύρου μέταλλού και διακοσμητικών λεπτομερειών σε αποχρώσεις του μπρούτζου, του ματ χρυσού και του χαλκού, ολοκληρώνουν το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι πίνακες, τα έργα τέχνης και οι φωτογραφίες που τοποθετήθηκαν στις κατακόρυφες επιφάνειες, έχουν θεματική σχετική με την Αρχαία Αθήνα και καλλιτεχνική αφετηρία την έντονη γεωμετρικότητα και τα μοτίβα των κλασικών αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών μορφών.

Αποτελούν καλλιτεχνικό και φωτογραφικό έργο της καλλιτέχνιδος Κατερίνας Μεσσήνη η οποία τα φιλοτέχνησε αποκλειστικά για τους συγκεκριμένους χώρους.

Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος

www.a77suitesbyandronis.com

ΕΤΟΣ: 2019

ΦΑΣΗ: Υλοποιημένο

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Πλάκα, Αθήνα

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest