Διαμέρισμα στη Νίκαια

empty

Η αρχιτεκτονική μελέτη του διαμερίσματος προσαρμόστηκε σε χαρακτηριστικές επιθυμίες της νεαρής ιδιοκτήτριας η οποία επιθυμούσε έναν χώρο με καθαρές γραμμές, σκούρες αποχρώσεις και νότες βιομηχανικού σχεδιασμού, εξοπλισμένο με έπιπλα vintage αισθητικής και πλούσια φύτευση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα χωροθετούνται σε ενιαίο χώρο κάτοψης Γ, ενώ το υπνοδωμάτιο, το μπάνιο, το WC επισκεπτών, το δωμάτιο-γκαρνταρόμπα και το γραφείο-καθιστικό γίνονται προσβάσιμα από διάδρομο.

Το καθιστικό και η κουζίνα βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και η διαδραστικότητα των δύο χώρων εντείνεται με τη μεσολάβηση κεντρικού πάσου-νησίδας. Ειδικές κατασκευές με μεταλλικά στηρίγματα και δρύινα ράφια εξυπηρετούν διαφορετικές χρήσεις στους δύο χώρους αλλά χρησιμοποιούνται και για την τοποθέτηση φυτών εσωτερικού χώρου. Ο τοίχος-φόντο του καθιστικού επενδύεται με λευκό τούβλο και έρχεται σε αντίθεση με την κουζίνα στην οποία κυριαρχούν σκούρες αποχρώσεις. Το ξύλο χρησιμοποιείται σε όλα τα σταθερά και κινητά έπιπλα και η χρωματική ένταση στον ενιαίο χώρο δίνεται από τα διάσπαρτα φυτά, καθώς και από τον πετρόλ τοίχο και το κεντρικό δοκάρι που παρεμβάλλονται μεταξύ καθιστικού-κουζίνας και τραπεζαρίας. Η ψευδοροφή του χώρου της τραπεζαρίας επενδύεται με ξύλινες σανίδες, οπότε δημιουργείται ένα τρίπτυχο στο οποίο συνυπάρχει το τσιμέντο, το τούβλο και το ξύλο. Ο τοίχος πατητής τσιμεντοκονίας λειτουργεί ως φόντο για την τραπεζαρία από κορμό δέντρου με τις ξύλινες καρέκλες της και φιλοξενεί μία σύνθεση από πίνακες και ράφια.

Η αισθητική βασισμένη σε αποχρώσεις του γκρι είναι εμφανής στο μπάνιο και στο WC, ενώ το υπνοδωμάτιο χαρακτηρίζεται από τον επενδυμένο με ταπετσαρία τοίχο, το δερμάτινο κεφαλάρι και τον πλευρικό τοίχο μαύρου χρώματος. Η επένδυση λευκού τούβλου στον τοίχο αντιδιαμετρικά του κεφαλαριού και η χρήση ειδικών κατασκευών από ξύλο και μέταλλο, έρχονται χαρακτηριστικά σε διάλογο με στοιχεία του καθιστικού του διαμερίσματος. Τέλος, το δωμάτιο του καθιστικού-γραφείου κινείται σε πιο ανοικτούς τόνους του πράσινου ενώ ο χώρος της γκαρνταρόμπας χαρακτηρίζεται από τα δρύινα ράφια και τη γεωμετρική ταπετσαρία.

ΕΤΟΣ: 2015

ΦΑΣΗ: Πρόταση

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Νίκαια, Πειραιάς