Apartment in Pangrati

empty

Το διαμέρισμα συνολικής επιφάνειας 75τ.μ. βρίσκεται στον 2ο όροφο μιας τυπικής ελληνικής πολυκατοικίας της δεκαετίας του 60 στο Παγκράτι. Οι χώροι της ιδιοκτησίας πριν την πραγματοποίηση της ολικής ανακαίνισης που έλαβε χώρα, περιλάμβαναν προθάλαμο, τραπεζαρία, καθιστικό, κουζίνα, λουτρό και ένα υπνοδωμάτιο.

Οι βασικοί στόχοι και οι αρχικές σχεδιαστικές προθέσεις ήταν η μέγιστη αξιοποίηση της επιφάνειας του διαμερίσματος και η μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας και της εργονομίας του, προσδίδοντας παράλληλα αστικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη αισθητική ταυτότητα στο ακίνητο, κρατώντας τον προϋπολογισμό για την υλοποίηση των παρεμβάσεων της μελέτης, σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η τελική οργάνωση της κάτοψης οδήγησε σε ένα νέο πρόγραμμα χώρων με είσοδο, κουζίνα, καθιστικό, υπνοδωμάτιο, λουτρό και master bedroom με en suite λουτρό.

Σε επίπεδο μορφών και υλικών, επιλέχθηκε ένας συνδυασμός στοιχείων, μεθόδων και ύφους. Αποφασίστηκε η διατήρηση και η αποκατάσταση υφιστάμενων στοιχείων που κρίθηκαν ότι υπηρετούν το αισθητικό αποτέλεσμα που ορίστηκε και να πλαισιωθούν με υλικά, προσθήκες, αντικείμενα, έπιπλα και χρώματα που παντρεύονται αρμονικά με την υφιστάμενη κατάσταση, προσδίδοντας στο διαμέρισμα χαρακτήρα και αναδεικνύοντας την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας.

Πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση μεγάλου μέρους των υφιστάμενων ξύλινων δαπέδων και αποκαλύφθηκε το σκυρόδεμα σε επιλεγμένα φέροντα στοιχεία του διαμερίσματος που συναντώνται στους χώρους διημέρευσης, έχοντας αφαιρέσει τον σοβά.

Οι εμφανείς ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και καλωδιώσεις που εφαρμόστηκαν σε τμήματα των τοίχων και των κολώνων υπογραμμίζουν διακριτικά ακόμα την επιλογή της απογύμνωσης μέρους του μπετονένιου σκελετού.

Σε συνέχεια των παραπάνω επιλέχθηκε η εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας στα δάπεδα της κουζίνας, του διαδρόμου και της εισόδου, όπου δεν υπήρχε ξύλινο δάπεδο ή ομοιομορφία στην προηγούμενη κατάσταση τους.

Όσον αφορά υλικά και επενδύσεις σε κατακόρυφες επιφάνειες, τοποθετήθηκαν ξύλινες επενδύσεις σε επιλεγμένους τοίχους, καθρέπτες στο σύνολο των φύλλων των ερμαρίων και πλακίδια μικρών διαστάσεων και ορθοκανονικού σχήματος σε αποχρώσεις του λευκού και του γκρι σε λουτρά και κουζίνα.

Τέλος, η επιλογή, ο τύπος και η θέση των φωτιστικών σωμάτων όπως επίσης και η ήπια χρωματική παλέτα σε λευκά και γκρι συμπληρώνουν και ορίζουν τη γενική ατμόσφαιρα και αισθητική του διαμερίσματος.

Το έργο έλαβε βραβείο SILVER στην κατηγορία Low Cost interior project στα Interiors Awards 2021.

DATE: 2019

STATUS: Completed

LOCATION: Pangrati

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest