Semidetached house in Filothei

Φιλοθέη, Αθήνα

 

Επιφάνεια/ 75 m2
Τύπος/ Ανακαίνιση ισογείου μονοκατοικίας
Φάση/ Υλοποιημένο
Έτος/ 2015
Φωτογραφίες/ Mutineers

Η ολική ανακαίνιση της μονοκατοικίας αφορούσε νέα διαρρύθμιση και διαμόρφωση καθιστικού, κουζίνας, υπνοδωματίου και λουτρού στο ισόγειο. Καθώς η κατοικία προοριζόταν για νεαρό ζευγάρι, στοχεύσαμε στη δημιουργία ενός φωτεινού χώρου με σύγχρονα υλικά στον οποίο θα κυριαρχεί το λευκό χρώμα σε συνδυασμό με το στοιχείο του ξύλου. Έτσι τοποθετήθηκε νέο δρύινο δάπεδο το οποίο απλώνεται σε όλους τους βασικούς χώρους της κατοικίας και έρχεται σε διάλογο με τον πάγκο της κουζίνας, τα έπιπλα καθώς και με τις δρύινες διακοσμητικές δοκίδες της οροφής. Το τζάκι διατηρήθηκε στην υφιστάμενη θέση του και πλαισιώθηκε από ειδική κατασκευή γυψοσανίδας . η χρήση κρυφού φωτισμού στα ράφια της κατασκευής καθώς και η εφαρμογή τεχνοτροπίας σε απόχρωση τσιμέντου, είναι στοιχεία που δίνουν ένταση στη μία πλευρά του χώρου δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό φόντο. Από την άλλη πλευρά η κουζίνα διάταξης Π χαρακτηρίζεται από υπόλευκες αποχρώσεις και γυαλάδα όσον αφορά τις κατακόρυφες τις επιφάνειες, ο πάγκος συνδιαλέγεται με τα υπόλοιπα δρύινα στοιχεία του χώρου και ο μαυροπίνακας αποτελεί διαδραστικό στοιχείο ως επιφάνεια που αποτυπώνει την καθημερινότητα.


Στο υπνοδωμάτιο σχεδιάστηκε κρεβάτι-ειδική κατασκευή με προσαρτημένα κομοδίνα το οποίο προσαρμόστηκε στο πλάτος του χώρου, ενώ ο τοίχος-φόντο του κρεβατιού επενδύθηκε με λευκό τούβλο. Στο λουτρό εφαρμόστηκε τσιμεντοκονία στις κατακόρυφες επιφάνειες και στον πάγκο, δημιουργώντας εσκεμμένη αντίθεση με επιλεγμένα είδη υγιεινής λευκού χρώματος. Τέλος, η χρήση χαρακτηριστικών διακοσμητικών στοιχείων και φωτιστικών σωμάτων, τόσο στον ενιαίο χώρο καθιστικού κουζίνας όσο και του υπνοδωματίου, λειτούργησαν σαν ζωντανές αποχρώσεις σε ένα περιβάλλον minimal αισθητικής.